Pasient | Radiologi | Våre Undersøkelser | Ultralyd | Unilabs Skip to main content

Ultralyd

Ultralyd er en undersøkelsesmetode som krever minimale forberedelser og kan gjennomføres uten ubehag for pasienten. Det brukes ikke røntgenstråler. Metoden baserer seg på ultralyd- bølger som sendes inn i kroppen hvor lydbølgene reflekteres av de forskjellige organene. En datamaskin bearbeider de innkomne signaler og fremstiller bilder av det undersøkte organ. Metoden arbeider etter samme prinsipper som ekkolodd hvor man kan fremstille for eksempel havbunnen eller fisk.

Metoden blir hovedsakelig brukt for å utelukke eller påvise sykdom i bukorganene. Men også andre regioner som f.eks. skjoldbruskkjertelen, brystkjertlene og testiklene egner seg utmerket for ultralyddiagnostikk. Kjenner man en kul på eller i kroppen som primærlegen ikke vet hva er, vil ultralyd ofte være første valg av metode.

Metodens begrensning er mye gass i tarm og til dels uttalt fedme, disse tilstander kan gi begrenset innsyn i buken og derved hindre en god fremstilling av ønskede strukturer.

Par med barn

Enkel og god metode

For å gjennomføre undersøkelsen smører legen en kontaktgele på kroppen og stryker denne ut med lydhodet som sender og mottar ultralydbølgene. Legen ser samtidig bildet på dataskjermen og kan danne seg et inntrykk av de forskjellige organer eller strukturer. Undersøkelsen kan gjennomføres hos voksne så vel som hos barn.

Organ som egner seg godt for ultralyddiagnostikk:
Skjoldbruskkjertelen, brystkjertlene, lever, galleblære, bukspyttkjertel, milt, nyrer, store bukpulsåren(aorta), livmoren og eggstokkene, testiklene.


Forberedelse:
3-4 timers faste før undersøkelse av galle, lever og bukspyttkjertel.
Full urinblære ved undersøkelse av lille bekken hos kvinner.
Ved undersøkelse av urinblæren må denne også være fylt.

Ellers ingen forberedelse. Ingen forberedelse hos barn.


Ultralyd er en enkel og god metode for å påvise sykdommer og skader i bløte organer som lever, galleblære, bukspyttkjertel, milt, nyrer, urinblære, skjoldbruskkjertel og testikler.

Hvordan? Ultralydbølger kan sammenlignes med et ekkolodd. Ultralydhodet sender lydbølger inn i kroppen. De organene som undersøkes gir et ekko. Dette ekkoet blir omdannet til bilder av en datamaskin. Undersøkelsen foretas av radiolog som gransker bildene mens undersøkelsen foregår. Nyttig å vite Ved en ultralydundersøkelse ligger du på en undersøkelsesbenk mens radiologen fører lydhodet over det organ som skal undersøkes. Dette er helt smertefritt.

Ved plager fra mageregionen eller bekkenet velges ofte denne metoden som den første. I mange tilfeller er det tilstrekkelig for å avklare dine plager. Ultralyd Metoden har begrensninger ved fedme og mye luft i tarmsystemet, noe som kan gjøre det vanskelig å få gode bilder. Oftest må du være fastende. Ved undersøkelse av urinveiene skal du ha full urinblære. Dette får du beskjed om ved timebestilling.

Det brukes ikke farlige stråler ved ultralyd. Det er fritt sykehusvalg i Norge. Du kan derfor velge å ta undersøkelsen hos Unilabs, selv om du er henvist til et annet institutt eller en røntgenavdeling ved sykehus. Ved innkalling til undersøkelse vil du motta nødvendig informasjon.

 

Velkommen til Unilabs hjemmeside

Gå videre til hovedsiden

Eller velg et land i listen under