Pasient | UNDERSØKELSEN | Unilabs Skip to main content

UNDERSØKELSEN

Helst ikke bruk deodorant eller fuktighetskrem den dagen du skal til undersøkelse.

Radiografen stiller deg en del spørsmål. Dette er informasjon som er helt nødvendig for radiologen som skal tolke bildene dine. 

Dersom du tidligere har tatt mammografi andre steder, samarbeides det på tvers og bildene kan enkelt oversendes elektronisk.

Alle våre mammografitimer er selvbetalende timer (dekkes ikke av det offentlige), prisliste finner du her.

Hvordan foregår undersøkelsen?
arrow icon

Først må du kle av deg alt på overkroppen, så plasseres et og ett bryst mellom to plater og klemmes sammen, og det er viktig med et visst trykk. Det er for å få jevnet ut kjertlene, for at bildene blir klare og for å redusere stråledosen. 

Hvert opptak tar bare noen sekunder og det tas som standard 4 bilder, 2 av hvert bryst. Det viktigste er at man følger radiografens instrukser og slapper av så godt man kan i skuldre og overkropp. 

Hva skjer etter undersøkelsen?
arrow icon

Dersom du har tatt rutineundersøkelse (screening), går du hjem etter bildene er tatt. To radiologer vil uavhengig av hverandre tolke bildene dine. Hvis man ikke ser noe galt vil du få et «friskbrev». Hvis legene lurer på noe og ønsker flere bilder, vil du bli etterinnkalt til en ny undersøkelse. 

Dersom du er henvist til både mammografi  og ultralyd, enten som rutine eller fordi du har merket en endring i brystet, vil du få snakke med røntgenlegen under ultralydundersøkelsen. Du vil få svar på spørsmål og forklaring der og da. Hvis det skal taes celle- eller vevsprøve gjøres det med en gang. Det vil gå noen dager før svaret på prøven er klart.

Hva hvis jeg blir etterinnkalt til ny undersøkelse?
arrow icon

Mange kan forståelig nok oppleve uro og engstelse hvis de får innkalling til ekstra undersøkelse etter screening. Dersom dette gjelder deg skal du vite; hos hovedparten viser det seg å ikke være noe galt, når vi får sett nærmere på det aktuelle området. Prøv å slappe av så godt du kan og ikke bekymre deg unødvendig. 

Hos ca. 3 % oppdages det på landsbasis unormale forandringer på bildene. Det kan være vanskelig for røntgenlegene å tolke om det er kreft, godartede, ufarlige forandringer eller bare normalt vev som ligger oppå hverandre. 

Vi supplerer med nye røntgenbilder og ofte ultralyd, og i noen tilfeller også vevsprøve eller celleprøve. De fleste ender med å bli «friskmeldt» etter den ekstra undersøkelsen.

Dersom det viser seg at du har brystkreft og ikke har kjent noe selv, er det oppdaget tidlig og da er prognosen veldig god.

Dette er nettopp hovedmålet med mammografi. Tidlig diagnose bidrar til økt overlevelse og mer skånsom behandling, og dermed bedre livskvalitet.

Velkommen til Unilabs hjemmeside

Gå videre til hovedsiden

Eller velg et land i listen under