Pasient | Radiologi | MR Forberedelser | Unilabs Skip to main content

Sjekkliste før MR-undersøkelsen

Før MR-undersøkelsen starter vil du bli stilt spørsmål for kontroll. Gjenstander av metall kan bli påvirket av det kraftige magnetfeltet eller forårsake forstyrrelser i bildene.

Vi trenger derfor å vite om du har:

  • Pacemaker eller pacemakerelektrode
  • Innoperert høreapparat (cochleaimplantat)
  • Klips på blodkar i hodet
  • Andre innopererte gjenstander i kroppen som kan være av metall (for eksempel stent, plater, proteser, shunt, graft, hjerteklaffer, coiler eller lignende)
  • Metallsplint i øyet og eventuelle tidligere operasjoner i øyet
  • Innoperert infusjonspumpe (f.eks insulin eller morfin) eller nevrostimulator

Sølvkompress og sinksalve som kan brukes på sår, kan også forstyrre bildetakingen på grunn av metallinnhold. Skal du undersøke hodet må øyenskygge fjernes, da denne kan inneholde små deler av metall som kan gi forstyrrelser på bildene.   
 

Forberedelser før MR-undersøkelsen

Før en MR (magnetisk resonans) undersøkelse er det viktig å gjøre noen forberedelser for å sikre både pasientens sikkerhet og kvaliteten på bildene. Her er noen nøkkelpunkter:

  1. Informasjon om metallgjenstander

    MR-maskiner bruker sterke magneter, så det er avgjørende å informere helsepersonell om eventuelle metallgjenstander i kroppen, som pacemakere, implantater, eller andre metalldeler. Disse kan påvirke undersøkelsen eller utgjøre en sikkerhetsrisiko. Metallgjenstander (eksempel briller, kulepenner, nøkler, hårnåler, smykker og mobiltelefoner) kan trekkes inn mot MR maskinen i stor fart og gjøre skade på ansatte eller pasienter. Dette må derfor fjernes før undersøkelsen starter. Det samme gjelder høreapparater og tannproteser som kan forstyrre magnetfeltet, fordi disse kan inneholde metall. Piercinger bør fjernes da de kan bli varme. Klokker, bank- og kredittkort kan ødelegges av magnetfeltet og må derfor ikke være med inn i undersøkelsesrommet.

  2. Klesvalg

    Du kommer til å bli bedt om å kun ha på deg t-skjorte, truse og sokker til de fleste undersøkelser. Vi anbefaler derfor å ta på deg en stor t-skjorte uten pynt og metall. Vi ber deg om dette for å få best mulig bildekvalitet, siden metall kan gi forstyrrelse i bildene. Sportstøy bør unngås, da disse kan inneholde sølvtråder som kan bli varmet opp. Unngå BH med spiler og hekter.

  3. Fjern smykker og annet tilbehør

    Alt av smykker, ur, belter, mobiltelefon og hårnåler bør fjernes før undersøkelsen. Dette bidrar til å unngå forstyrrelser i bildene og sikrer sikkerheten.

  4. Informasjon om graviditet

    Gravide kvinner bør informere helsepersonell før MR-undersøkelsen. Unilabs utfører ikke MR av gravide.

  5. Allergier

    Det er viktig å oppgi informasjon om allergier, spesielt til kontrastvæsker hvis det er aktuelt.

  6. Forberedelse

    Det er viktig å ligge stille under undersøkelsen. Noen pasienter opplever en klaustrofobisk følelse når de ligger i en MR-maskin. Har du har sterk klaustrofobi, kan du før undersøkelsen innta avslappende medisin. Hvis du har sterke smerter, kan du innta smertestillende medisin før undersøkelsen. Du må selv avtale med din henvisende lege om det er nødvendig å få skrevet ut medisin i forbindelse med dette

  7. Faste før undersøkelsen

    Du kan vanligvis spise, drikke og ta de medisiner som du pleier før undersøkelsen. Dersom du trenger å faste eller andre forberedelser før undersøkelsen, vil du bli informert om dette i innkallingsbrevet.

  8. Sertifikat på implantat

    Har du fått et sertifikat på et implantat du har satt inn i kroppen? Vi ber deg om å sende oss en kopi god tid før undersøkelsen. Vi kan da sjekke om implantatet er kompatibel med vår MR-maskin, og at undersøkelsen blir gjort på en trygg måte.


MR-kontrastmiddel

I noen tilfeller kan det være aktuelt å gi deg kontrastvæske i en blodåre i armen for at organer eller blodårer skal komme godt fram på bildene. Foruten et stikk i armen, gir dette vanligvis ikke noe ubehag. I noen tilfeller tas det en blodprøve i forkant av undersøkelsen for å vurdere nyrefunksjonen. Det tas spesielle hensyn ved pasienter med nedsatt nyrefunksjon, dialysepasienter og gravide. Skal du undersøke bekkenorganene, kan det også være nødvendig å sette en sprøyte med et medikament som får tarmen til å være rolig en liten stund. Tarmbevegelser kan ellers gi forstyrrelser i bildene.

Ved nedsatt nyrefunksjon, høyt blodtrykk, hjertesvikt, diabetes og høy alder ønsker vi svar på en blodprøve (kreatinin og GFR) som forteller om nyrene fungerer normalt eller ikke. Blodprøven kas tas hos oss eller hos fastlegen din. Ved kontrastinjeksjon må pasienten vente på avdelingen i ca. 30 minutter etter undersøkelsen.
 

Bivirkninger av kontrastvæske

Kontrastvæske kan hos noen gi forbigående bivirkninger. De aller fleste av disse er lette og går fort over uten noen behandling. En sjelden gang kan bivirkningene være mer alvorlige, da følges prosedyrer for behandling av disse.
 

MR-kontrast og gravide

Vi utfører ikke MR av gravide pasienter.
 

Amming etter intravenøs kontrast

Informere helsepersonell: Mødre som ammer bør alltid informere helsepersonell om amming før kontrastmiddel administreres, slik at de kan gi råd basert på den nyeste informasjonen og retningslinjene.

Kontrastvæsker som brukes i forbindelse med MR-undersøkelser har ingen betydning for amming. Det er imidlertid lurt å vente i 24 timer før man ammer igjen hvis man er bekymret, slik at gadolinium-nivåene i melk reduseres.
 

Absolute kontraindikasjoner

  1. Pacemaker

    Mange pacemakere er ikke kompatible med MR, og det kan være livstruende å utføre MR på personer med slike enheter. Unilabs undersøker ikke pasienter med Pacemaker, disse må utføres på sykehus – selv om Pacemaker er MR kompatibel.

  2. Implanterte medisinske apparater

    Andre implanterte apparater, som visse defibrillatorer, kan også utgjøre en risiko.

  3. Metalliske implantater

    Noen metallgjenstander, som ferromagnetiske implantater eller visse typer klips (f.eks. aneurysmeklips), kan bevege seg eller varme opp under MR.

  4. Gravide kvinner med høy risiko

    Selv om MR i seg selv anses som trygt, kan det være spesifikke situasjoner der det bør unngås, spesielt i tidlig svangerskap.
     

Relative kontraindikasjoner

  1. Klaustrofobi

    Mange pasienter kan oppleve angst eller panikk i MR-maskinen. Dette kan ofte håndteres med beroligende midler eller annen støtte. Alle våre institutt har en MR-maskin med stor åpning (70 cm diameter), som føles bedre enn MR-maskiner med 60 cm diameter."

  2. Metallgjenstander i kroppen

    Gjenstander etter skuddskade, fragmenter eller annet metall kan forårsake problemer, avhengig av typen og plasseringen.

  3. Nyresykdom

    Pasienter med alvorlig nyresvikt må vurderes nøye, spesielt når gadolinium-baserte kontrastmidler skal brukes, da det kan øke risikoen for nephrogenic systemic fibrosis (NSF).

  4. Forhøyet blodtrykk

    Hvis en pasient har ustabilt blodtrykk, kan det være nødvendig med ekstra overvåkning under undersøkelsen.
     

Blodsukkermåler

Blodsukkermålere som inneholder metallkomponenter, spesielt de med innebygde sensorer, bør fjernes før en MR-undersøkelse. MR-maskiner bruker sterke magneter, som kan påvirke elektroniske enheter og forårsake skader på både måleren og pasienten.
 

Narkose

Unilabs utfører ikke MR undersøkelser i narkose. Dette gjøres på sykehus.
 

MR av barn

Undersøkelse av barn foregår på samme måte som på voksne, men med litt forskjellig tilpassing. Som regel gjøres barneundersøkelser på sykehus.

Velkommen til Unilabs hjemmeside

Gå videre til hovedsiden

Eller velg et land i listen under