Pasient | Radiologi | Våre Undersøkelser | MRPROSTATA | Unilabs Skip to main content

Mr prostata

MR prostata undersøkelse

Ribbon Logo
MR undersøkelse av prostata er den beste metoden for å påvise eventuelle forandringer i prostata. Undersøkelsen er enkel og smertefri for pasienten.

Ved MR prostataundersøkelse kan det avgjøres hvor langt prostatakreften har utviklet seg.

Hvordan?
Undersøkelsen foregår i en MR maskin, hvor du ligger omgitt av et magnetfelt. MR maskinen er godt opplyst og det er hele tiden gjennomstrømming av frisk luft.
MR maskinen sender radiobølger inn i kroppsdelen som skal undersøkes. Organene sender signaler tilbake til antenner som ligger i MR maskinen. Dataene blir omdannet til snittbilder og gransket av radiologer.

Prostatakreft gir vanligvis ingen symptomer.

Årsaker og forebygging:
Alder, arv, hormoner, miljø og livsstil ser ut til å være av betydning for utvikling av sykdommen.

Når det gjelder kost og livsstil er dette foreløpig ikke så godt klarlagt at Helsedirektoratet gir spesielle anbefalinger for forebygging av prostatakreft utover deres generelle helseanbefalinger.

Nyttig å vite
MR en den bildediagnostiske metoden som gir best kontrastforskjell mellom de ulike vevstypene i kroppen, og best kontrastforskjell mellom sykt og friskt vev.

Ved MR benyttes ikke røntgenstråler.

Selve undersøkelsen tar mellom 30 og 40 minutter. Undersøkelsen er smertefri. Du vil høre bankelyder. Du får hørselsvern og vil til enhver tid ha mulighet til å kontakte radiografen.

Magnetfeltet eller radiobølgene har ingen kjente skadelige virkninger på kroppen.
Det er viktig at vi får vite om du har noen form for metall i kroppen, har pacemaker, operert inn protese (for eksempel stapesprotese) eller om du har metallsplinter noe sted.

Kontrast
Som oftest vil en standard MR-undersøkelse av prostata uten kontrast være tilstrekkelig. I enkelte tilfeller gir vi pasienten et intravenøst kontrastmiddel for bedre å vurdere eventuelle forandringer. Dette kan gjøre det lettere å skille godartede forandringer i prostata fra ondartede. Dette vurderes ut fra den aktuelle kliniske problemstillingen. Noen ganger finner man en usikker lesjon på MR-undersøkelse uten kontrast. Da kan vi supplere med en ny undersøkelse med kontrast for eventuelt å kunne stille en sikrere diagnose.

Ved vanlige screening-undersøkelser anvendes ikke intravenøst kontrastmiddel.

Snakk med din fastlege om undersøkelsen.

Unilabs utfører MR prostataundersøkelse på følgende institutt:

  • Unilabs Røntgen Bryn
  • Unilabs Røntgen Drammen
  • Unilabs Røntgen Sandnes
  • Unilabs Røntgen Ski

Velkommen til Unilabs hjemmeside

Gå videre til hovedsiden

Eller velg et land i listen under