Pasient | Radiologi | Våre Undersøkelser | MR | Unilabs Skip to main content

Magnetisk Resonanstomografi (MR)

MR (Magnetisk Resonanstomografi) er en forholdsvis ny diagnostisk metode. De første MR-scannere kom til Norge i 1985, og denne type utstyr har i tiden som er gått siden den gang fått en stor utbredelse. I begynnelsen ble MR benyttet kun i spesielle tilfeller, men nå er dette blitt en standard undersøkelse, som blant annet har erstattet en del større og kompliserte undersøkelsesmetoder som til dels kunne være ubehagelige.

Ved MR benyttes ikke røntgenstråler. For å danne bildene legges pasienten inn i et kraftig magnetfelt, og det sendes radiobølger inn i kroppen. Kroppen vil sende tilbake radiobølger som detekteres av antenner i scanneren; disse prosesseres og omdannes til MR-bilder. Bildene vil fint framstille områder som hjerne, nervesystem, rygg, muskler, ledd, beinvev, bukorganer, og blodårer.

Det eneste man merker til MR-undersøkelsen, er at det høres en bankelyd i apparatet. Lyden varierer, avhengig hva slags bilder som tas. For å redusere støyen blir du tilbudt øretelefoner eller annen type hørselvern.

Magnetisk Resonanstomografi (MR)

MR undersøkelse

Mange engster seg for MR-undersøkelsen, siden man blir kjørt inn i en tunnel. For de fleste er det ikke noe problem å gjennomføre undersøkelsen. De moderne magnetene er betraktelig kortere enn hva de var tidligere, de er godt opplyst og det er hele tiden gjennomstrømming av frisk luft. Kontakten med personalet opprettholdes gjennom et høytalersystem. Du får en signalknapp i hånden som kan benyttes til å tilkalle radiografen. Føler man behov for det, er det mulig å ta med en ledsager inn i undersøkelsesrommet.

Ved enkelte undersøkelser er det behov for å gi kontrastvæske, som injiseres gjennom en blodåre i albueområdet. Kontrastvæsken følger blodet rundt i kroppen, og synes på bildene. Når radiologen sammenligner bilder tatt før og etter injeksjonen, gir dette viktig informasjon og er til hjelp for å stille en god diagnose. Det er ikke noe ubehag forbundet med dette bortsett fra det lille stikket i armen.

Vanligvis kreves det ikke noen forberedelser før MR-undersøkelsen. I de tilfellene det er behov for dette vil du få klar beskjed på forhånd.

Verken magnetfeltet eller radiobølgene har noen skadelige påvirkninger på kroppen.

Viktig:

På grunn av det kraftige magnetfeltet må vi vite om du er blitt operert og fått satt noe av metall inn i kroppen, har pacemaker, eller på annet vis har fått metallsplinter noe sted. Dette kan ha betydning for om du kan komme inn i magnetfeltet.

Piercing, klokke, smykker og lignende skal fjernes.

Velkommen til Unilabs hjemmeside

Gå videre til hovedsiden

Eller velg et land i listen under