Pasient | Radiologi | CT UNDERSØKELSE | Unilabs Skip to main content

CT Undersøkelse

CT (Computertomografi), er en veletablert undersøkelsesmetode som ble introdusert tidlig på -70 tallet. Da den kom, revolusjonerte den bildediagnostikken, siden de fleste av kroppens organer nå kunne framstilles på en måte som tidligere ikke hadde vært mulig ved vanlige røntgenundersøkelser.

Ved CT benyttes en avgrenset, tynn røntgenstråle som beveger seg rundt pasienten mens undersøkelsesbordet beveger seg. Avanserte detektorer mottar strålingen og denne informasjonen bearbeides av datamaskiner til snittbilder av området som er undersøkt.

CT egner seg til de fleste av kroppens organer, og blir mye benyttet til undersøkelse av bihuler, bryst- og bukhule samt bekken. CT av tykktarmen har helt erstattet den eldre røntgenundersøkelsen av tykktarmen da den gir mye mer informasjon. Nyhet er nå at du ved en enkel CT undersøkelse (Kalsiumscore) kan finne ut om du er i risikogruppen for hjertesykdom.

Enkelte CT undersøkelser krever at man ikke spiser eller drikker på forhånd.

Før en del undersøkelser i mave- og bekkenområdet, må man drikke kontrastmiddel i noen tid før undersøkelsen. Dersom dette er aktuelt, vil du ha fått tydelige instrukser om dette før undersøkelsen.
Ved bekkenundersøkelser kan det i tillegg være aktuelt å sette litt kontrastmiddel i endetarmen gjennom et lite klyster. Dette gjøres for å visualisere mave og tarm godt på bildene og for dermed å kunne skille disse fra andre strukturer i området.

Ofte er det nødvendig å tilføre kontrastvæske gjennom blodstrømmen for å få en komplett undersøkelse. Dette injiseres i så fall inn i en blodåre i armen. Kontrastmiddel benyttes for bedre å få innsikt i kroppens organer. Det kan visualisere enkelte organers funksjon og skille mellom normalt og unormalt vev. Mange kjenner en varmefølelse når kontrastvæsken strømmer inn i kroppen. Dette går raskt over og er ikke farlig.

Siden enkelte personer kan være allergiske overfor røntgenkontrastmiddel, vil du bli spurt om eventuelle allergier og om du har reagert på kontrastmiddel tidligere.

Velkommen til Unilabs hjemmeside

Gå videre til hovedsiden

Eller velg et land i listen under