Osteoporosemåling kun egenandel | Unilabs Skip to main content

14/01/2022

Osteoporosemåling kun egenandel

Fra og med 1. januar er denne undersøkelsen tilgjengelig hos Unilabs Røntgen i Kristiansand ved betaling av kun egenandel på kr 267,- og med henvising fra lege.

En osteoporoseundersøkelse kalles på fagspråket en DEXA undersøkelse og er en enkel og rask undersøkelse hvor man måler bentettheten. Den utføres ved at man ligger på en benk og får scannet rygg og hofter og selve undersøkelsen tar kun noen minutter.  I etterkant granskes røntgenbildene hvor radiologen foretar målinger som sier noe om din bentetthet. På denne måten kan man få påvist om man har osteoporose og hvor på skalaen bentettheten befinner seg.

Hva er Osteoporose
Osteoporose betyr at benvevet har mistet så mye kalsium (kalk) at det ikke lenger er så sterkt som før og kvinner rammes oftere enn menn. Tilstanden opptrer sjelden før 55-års alderen og rammer hele skjelettet. 

Skjelettets benmasse og styrke reduseres gradvis over tid slik at det kan oppstå brudd selv ved små belastninger, særlig i hofte, håndledd og rygg og kan på sikt føre til kronisk behandlingstrengende sykdom med flere brudd og store plager.

Skandinaviske kvinner har større forekomst av benskjørhet enn andre grupper, og sykdommen rammer oftest kvinner i overgangsalderen. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 100.000 norske kvinner lider av benskjørhet.

Hva slags svar gir testresultatene?
Skåren på bentetthetsrapporten din viser hvor mye benmassen din skiller seg fra beinmassen til en gjennomsnittlig frisk voksen i tjueårene.

Skåren måles i standardavvik og definerer om beinmassen din er i normalområdet, eller om du har osteopeni (et mellomstadium av bentap mellom normal bentetthet og osteoporose) eller osteoporose.

Velkommen til Unilabs hjemmeside

Gå videre til hovedsiden

Eller velg et land i listen under